2011. szeptember 8., csütörtök

Hamarosan újabb energiahatékonysági pályázatot ír ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Tekintettel az előző, lakossági energiahatékonysági pályázat sikerére, s a pályázati keret hihetetlen gyorsaságú kimerülésére, a kormányzat úgy döntött, ősszel újabb pályázatot ír ki. A tervezett támogatást – melyet magánszemélyek is igénybe vehetnek -elsősorban a napenergia hasznosítására lehet majd fordítani.

2820118819391336x280.gif 

Mint az ismeretes, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer „Mi otthonunk” felújítási és új otthon építési alprogramra 2011. augusztus 15-től lehetett pályázni.  2011. augusztus 17-ig közel 550 pályázat érkezett be, mellyel a keret ki is merült, így az épülethatékonysági elújításokra és energiatakarékos épületek építésére létrehozott pályázati kiírást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felfüggesztette.

A 2011. júliusában elfogadott Nemzeti Energiastratégia – az Európai Unió irányelvei és állásfoglalásai alapján – egy fenntartható energia és klímapolitika kiépítésre törekszik hazánkban. Az Energiastratégia 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz a magyar energiaszektor szereplői és a döntéshozók számára, valamint egy 2050-ig tartó útitervet is felállít, melynek rendkívül jelentős elemei azok a kormányzati pályázatok, melyek a fosszilis energiahordozókról e megújuló energiaforrásokra történő átállást segítik, mind a közszféra, mind pedig a magánszféra, a lakosság körében.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályának közleménye alapján a szaktárca hamarosan újabb, energiahatékonysági pályázatot fog közzé tenni.  Az új kiírás – előreláthatólag - olyan támogatási rendszert takar majd, amely a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését teszi majd lehetővé. A pályázók ismét elsősorban magánszemélyek közül kerülnek ki, mivel a tervezett kiírás szerint családi házak és 12 lakásnál nem nagyobb társasházi közösségek vehetik igénybe a támogatást. Az új pályázat forrása várhatóan három milliárd forint lesz, azaz csaknem duplája az előző, augusztusban felfüggesztett energiahatékonysági pályázaténak.
Mivel az érdeklődés igen nagy, nem árt jó előre informálódni a pályázatok lebonyolítását végző Energia Központ Nonprofit Kft. és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján az aktuális hírekről a pályázatokkal kapcsolatban. Azonban, a napenergia hasznosítására kiírandó pályázatról - a kormányzati oldalakon – egyelőre nem lehet konkrét tudnivalókat olvasni, de az eddigi  pályázati rendszer és eljárás gyorsítása és egyszerűsítése arra enged következtetni, hogy az NFÜ felkészül a megnövekedtet mennyiségű pályázati anyag beérkezésére, feldolgozására, elbírálásra.

Az pályázati rendszer módosítása nyomán az eddigi, postai információáramlás helyett, 2011. szeptember elsejétől a pályázók elektronikus levélben értesülnek minden, a pályázatukkal kapcsolatos döntésről, hírről, illetve az úgynevezett EMIR Pályázói Tájékoztató felületre belépve, minden aktuális pályázati információ az interneten is megtekinthető. Ugyanakkor, amennyiben a pályázónak hiánypótló dokumentumokat kell beküldenie, erről ugyan e-mailben értesítést kap, de a hiányzó iratokat továbbra is postán keresztül kell eljutatnia a lebonyolító szervezethez. A pályázatokkal kapcsolatos egyéb levélváltás azonban már az interneten keresztül történik majd.

Forrás: epitinfo.hu

1 megjegyzés:

  1. Milyen pályázatot írnak ki, ami a megjeleneés napján már betelt?
    Mert az utóbbi 1,9 mlrd-os pályázattal ez történt!
    Illetve tavasszal még egy sokkal nagyobb 20-30 mlrd-s páláyzatról szólt a fáma, ma meg már nem tudunk előre semmit sem!
    Örüljünk egyáltalán annak is, hogy valami van!
    Hoztam is, vittem is, kaptam is, csalódtam is!
    Magyarán egy jó nagy adag átverés folyik már a második szezonban.
    Gaga

    VálaszTörlés

A megjegyzésekbe bárki írhat, azonban a közerkölcsöt és mások személyes jogait sértő hozzászólásokat töröljük.
A saját névvel vállalt megjegyzéseket előnyben részesítjük, az anonim kérdezőknek nem garantáljuk a válaszadást, visszajelzést.