2009. február 26., csütörtök

Örömteli bejelentések: kérdezhet passzívház szakértőnktől, Öné lehet az e-könyv ingyen és azonnal, újabb házállítás, itt a vásár, jön a tavasz!


Legutóbb azt ígértük, hogy most a passzívházakra koncentrálunk. Ez a kijelentésünk visszatekintve elég prófétaira sikerült, ui. korábban soha nem jelent meg annyi publikáció e témában, mint az utóbbi egy hónapban. Mielőtt azonban a részletekbe merülnénk,
4 örömteli bejelentéssel élünk.


Első bejelentés:
Van passzívház szakértőnk!

Sikerült megnyerni Sinóros-Szabó Balázst, független passzívház specialistát, az Aktív Passzív Stúdió Kft. vezetőjét, a Passzívház Egyetem egyik előadóját, aki többek között közvetlen munkakapcsolatban van az ország első, nemzetközileg is jegyzett passzívház szakemberével, Debreczy Zoltánnal, a Magyar Passzívház Szövetség elnökével, a Passzívház Akadémia alapítójával. Balázs felajánlotta, hogy e témában felmerülő kérdésekre blogunk olvasóinak szívesen válaszol, és bízhatunk abban is, hogy szakmai tapasztalatai és kapcsolatai révén tágabb összefüggéseiben, ill. mélyebb részleteiben is áttekintést kaphatunk a jövő házairól. Nyitott továbbá arra is, hogy egy interjút is készítsek vele. Felkínálta, hogyha előzőleg összegyűjtjük a kérdéseket, akkor azokra szívesen válaszol. Javasoljuk tehát, ha az alábbi bejegyzés után bármilyen kérdése merülne fel passzívházakkal kapcsolatban, akkor azt a bejegyzés aljáról elérhető "megjegyzések"-be írja le!

Második bejelentés:
Közkívánatra ingyenesen letölthető a "Készházépítés lépésről lépésre" c. e-könyvünk teljes terjedelmében.

Egyre többször kapunk olyan kérést, hogy tegyük hozzáférhetővé a tanulmány valamennyi fejezetét és ne kelljen hétről-hétre várni a következő részre annak, aki gyorsabban szeretne tájékozódni. Ennek jegyében,
  • aki a következő 5 napban, csütörtöktől hétfő éjfélig eljuttatja igényét,
  • az nem csak letöltheti és tanulmányozhatja teljes terjedelmében,
  • hanem annak el is postázzuk önköltséges áron, CD formátumban is,
  • frissített tartalommal,
  • sőt hangoskönyv változatban is.
Az igénylő oldalt most szerkesztjük, hamarosan elérhető lesz.
Figyelje a mai, következő blogbejegyzést, ill. ha regisztrált olvasónk, akkor a megszokott hírlevelünk mai különszámát feltétlenül tekintse meg!
(Ha még nem regisztrált olvasónk, és szeretne az lenni, akkor kattintson ide!)

Harmadik bejelentés:
Jön a tavasz! Indulnak a házállítások.

Jöjjön el és tekintse meg élőben! Legközelebb: 2009.03.03-án, jövő kedden, Veresegyházon.
Térkép >

Negyedik bejelentés:
Jövő hétvégén nyitja kapuit a 14. Lakásvásár és 9. Készházvásár

Szeretettel várjuk Magyarország legnagyobb lakáspiaci rendezvényén!
Részletek itt >

Lássuk a passzívházakat!

A téma teljes feldolgozása messze meghaladja egy blogbejegyzés kereteit, így most csak elkezdeni tudjuk.

Történet
A fogalom és a világ első passzívháza egy német úriember, Dr. Wolfgang Feist nevéhez kötődik. Ő tervezett és épített először olyan épületet, amelyben minimalizálta a hőveszteséget és optimalizálta a hőnyereséget. Ez a ház 1990-ben épült a németországi Darmstadtban. Hamarosan szabványt is kialakított, majd létrehozta a Passivhaus-Institutot 1996-ban, amely a szabvány gondozásáért és a minősítésekért felel. Azóta több mint 14 000 passzívház épült Európa-szerte, főként Németországban és Ausztriában, illetve a világ több országában is.
Bővebben itt >

Tévhit
Nem minden ház passzív, ami passzívház szerkezetből épül. Sok gyártó, kivitelező hamar felismerte a trendet, és előszeretettel hirdeti "passzívházként" a portékáját. Erről a kérdésről, hazai tapasztalatairól, a passzívházak minősítéséről szakértőnk is beszélni fog.

A passzívház fogalma
Olyan épület, amelyben a kellemes belső klíma egész évben aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható, amelyben nincs szükség télen fűtésre, nyáron hűtésre a kellemes hőérzet biztosításához.
Bővebben >

Fő előnyök
  • A meleg bent marad a házban, a hideg pedig kint marad
  • A nap ingyen fűti
  • Magas a komfortszintje
  • Minimálisak a fenntartási költségei
  • Kiforrott megoldásrendszer, már 16.000 passzívház készült világszerte
  • Nem kötődik egy speciális építési módhoz sem
    Bővebben >
...és a méregfogak,
amiket most azonnal elkezdünk kihúzni.
Egyrészt a passzívház tervezése minden bizonnyal hosszabb és költségesebb folyamat, mint egy hagyományosé. A beépítésre kerülő anyagok gondos kiválasztása, precíz beépítése, kivitelezése miatt átlagosan kb. 20%-os többletköltséggel lehet kalkulálni, ami még számos tényezőtől változhat, pl. a ház egyedi tervétől, méretétől, terepadottságoktól...stb. Hallani olyan híreket is, hogy a beruházási összköltség nem több, mint egy igényes, de nem passzív házé. Erre is rá fogunk kérdezni szakértőnknél, aki napra kész e területen. Ha Önnek már saját tapasztalatai is vannak, akkor azokat kérjük ossza meg velünk a megjegyzések között!
Másrészről a passzívházak formavilága alá van vetve a funkcionalitásnak. Kinek tetszik, kinek kevésbé, tény, hogy szokni kell. Nem biztos, hogy a megálmodott alaprajzzal tud megvalósulni.

Jellemzők, stílusjegyek, építési irányelvek
  • Magasfokú hővédelem és kompakt forma
  • Déli tájolás és benapozottság
  • Szuper üvegezés és szuper ablaktokok
  • A friss levegő passzív előmelegítése
  • Nagy hatékonyságú hővisszanyerés a kifújt levegőből, hőcserélő segítségével
  • A használati melegvíz felmelegítése részint megújuló energiával
  • Energiatakarékos háztartási eszközök
  • Összkoncepció optimalizálása, építési költségek megtakarítása
    Bővebben >
Még két kérdés nyitva maradt, amire legutóbb válasz ígértünk

Azt már kiderítettük, hogy kb. mennyi passzívház épült eddig a világon (ld. fent), azonban arra hogy milyen adottságokkal rendelkezik Magyarország passzívházépítési szempontból, ill.
kötelező lesz-e valaha a passzívház szabvány
, ezt válaszolhatjuk: adottságok kiválóak, a szabvány már most kötelező több országban, EU pedig 2011-től kötelező jelleggel javasolja. Részleteket innen megtudhatja.

Közelmúltban megjelent kapcsolódó publikációk, további információk


Tavasszal indulnak az energiatakarékossági pályázatok
Mivel fűtsünk, ha nincs gáz?
A páraszabályozás szükségessége otthonunkban
Szellőztessen okosan! Egészsége és pénze bánhatja!
Új lakás és a műszaki átvétel
Készházak Magyarországon
Legyünk passzívak, és még a rezsin is spórolunk!
Több energiát termel, mint amennyit elvesz
Készházpark nyílik Budapest határában. 30 házból lehet válogatni
Az M1 és az M0 autópályák találkozásánál készül a magyarországi park
Alternatív energiák a fűtési rendszerekben
Passzívházak és energiahatékony épületek konferencia
A jó szigetelés 25 %-os megtérülést hoz évente
Megépült az első magyar passzívház
Álomotthon ingyen

...és végül lazítás végett, a hét híre:

Ökoház: a középkori technika a legjobb!


Ha tetszett a bejegyzésünk, ha hasznosnak találta, küldje el ismerőseinek az alábbi levél ikonra kattintva, ill. ossza meg véleményét a megjegyzésekben!
Köszönjük.

12 megjegyzés:

  1. Passzívházas kérdés:
    a Déli tájolású ablakok szükségesek télen, de nyáron természetesen árnyékolni kell.
    Hogyan lehet az ablakokra, ill. a falra valami árnyékolót szerelni?
    Redőnytokot nem lehet a hőhíd miatt, de egyéb árnyékoló az ablak rendkívül vékony kerete miatt nem rögzíthető a tokra, viszont a falon meg 30 cm-es hőszigetelés van, amibe megintcsak nem lehet hagyományos módszerekkel rögzíteni
    nemhogy árnyékolót, hanem kisebb tárgyakat (pl. lámpát) sem.
    Másik kérdés:
    a passzívházaknál feltétlenül muszáj a lemezalap a hőhídmentesség végett, vagy elképzelhető hagyományos sávalapos módszer?

    VálaszTörlés
  2. Sinóros-Szabó Balázs2009. március 3. 12:52

    Kedves Névtelen!

    A déli tájolású ablakok igen fontosak egy passzívház esetén, melyek árnyékolására különös figyelmet kell fordítani nyáron. Erre lehetőség van a megfelelően méretezett ereszkinyúlással, redőnnyel, zsalugáterrel, zsalúziával, pergolával, textil árnyékolóval vagy akár megfelelően telepített lombhullató növényzettel is. A redőnytok vagy zsalúzia tok rögzítése megoldható hőhídmentesen. Ehhez megfelelő csomóponti részlettervek, hőhídszámítás és speciális, jól hőszigetelő, de terhelhető anyagok felhasználása szükséges (pl. üveghab, speciális pur keményhab). Ezek az anyagok drágák, de csak kis mennyiségben szükséges az alkalmazásuk. Ugyanezeket az anyagokat lehet beépíteni sávalap esetén a teherhordó falazatunk alsó téglasora helyett. Ezzel a megoldással van hogy elérhető a hőhídmentesség kritériuma, melyet szintén ellenőrizni kell hőhídszámítással. Igen fontos még itt az alsó téglasor statikai méretezése. Nem minden esetben alkalmazható ez a megoldás a túlzott terhelés miatt. Lámpa rögzítésére igen egyszerű megoldás műanyag szigetelőanyag dűbel.

    Üdvözlettel: Sinóros-Szabó Balázs

    VálaszTörlés
  3. Passzívház és anyagi okok miatt két ütemben megvalósuló építkezés esetén mi a gazdaságosabb alternatíva, földszintes egyik oldala mentén bővíteni vagy a tetőkert/tető helyére új szintet építeni?

    Egy 100-150 nm-es szintén passzívház esetén, a későbbiekben egy kb. 40 nm-es uszoda beépítésére alkalmas pince megépítésének a fajlagos négyzetméterára megközelítőleg hogyan viszonyul a ház négyzetméterárához?

    VálaszTörlés
  4. Gazdaságosabban megvalósítható és később gazdaságosabban üzemeltethető egy két szinten megvalósuló (pl. 2x60m2) épület, mint ugyanakkora (120m2) egyszintes épület.

    A pinceszint bekerülési költségét kb. 60%-kal kell számolni + természetesen az uszoda kiépítésének költsége, mely az igényektől nagyban függ.

    VálaszTörlés
  5. Több képet láttam a már megépült passzívházak építéséről. Padlófűtés csőkígyóját láttam felfedezni egyiken-másikon. Most akkor kell fűtést betervezni, vagy nem?

    VálaszTörlés
  6. A passzívházakban is van fűtés, csak nagyságrenddel kisebb, mint a hagyományos épületekben. E minimális fűtést ideális esetben az amúgy is jelenlévő szellőztetésen keresztül, azaz légfűtéssel is biztosíthatjuk. Bizonyos esetekben azonban szükség van egyéb hőleadó felületekre (pl. kedvezőtlen tájolás, környezet árnyékolása, nagyobb alapterület). Sokan túlzott biztonságra törekednek és beépítik a padlófűtés, melyet később nem is használnak.

    VálaszTörlés
  7. Tisztelt Sinóros Szabó Úr!
    A passzívház egyik sarkallatos pontja a három-
    rétegű, gázzal töltött ablak. Mi a tapasztalat a gázelszökéssel kapcsolatban. Hogyan veszem észre, beépített ablaknál hogyan tölthető újra.
    Köszönettel. G.L.

    VálaszTörlés
  8. Visszatérő kérdés ez. Üveg újratöltéséről nem halottam még. További részletekért kérem keresse az üveggyártókat, ez az ő szakterületük.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Balázs!

    A passzívház ablakok most már széles választékban megtalálhatók a piacon, és a hőhídmentes beépítésük is viszonylag jól megoldható (hőszigetelés síkjába kitolni és pl. L-acél fülekkel rögzíteni a falhoz, valamint belülről vakolható Illbruck-szalaggal tömíteni), de mi a helyzet az erkélyajtókkal ill. bejárati ajtókkal?
    Az erkélyajtó tulajdonképpen ablakszerkezetű, így három oldalán az ablakokkal azonos módon építhető be, de a küszöb alatt hogy oldható meg a hőhídmentesség? Különösen pl. kétszárnyú, vagy tolóajtóknál, ahol akár 2 m-es küszöb van, ott a küszöböt mindenképpen szilárdan alá kell támasztani, hogy a terhelést elbírja, de ezt milyen módon lehet? Esetleg valami speciálisan kemény szigeteléssel, pl. purenittel, ami erős is, és jól is szigetel? Igaz, hőhídmentes ez se lehet, ugyanis csak max. a küszöb szélességével megegyező vastagságú szigetelést tehetek, mert ugye a külső padlóburkolat, járda egészen a küszöbig kell, hogy érjen, tehát nem lógathatom kijjebb a küszöb (ajtó) külső síkjától a szigetelést.
    A bejárati ajtórol azt hallottam, hogy egy passzívházhoz kb. 800 ezer Ft-ba kerül, ez azért irreálisan soknak tűnik. Mivel a szélfogó általában 2-3 fokkal hűvösebb lehet, nem lehet a bejárati ajtó picit gyengébb hőszigetelésű?
    Sokmindent hallani a költségekről, van aki azt mondja, hogy jóval drágább a passzívház a hagyományosnál, legtöbb helyen talán 20-30 %-os felárat mondanak, a nemrég megjelent, Anton Graf által írt Passzívházak c. könyvben az állt, hogy nem is feltétlenül drágább, sőt, akár olcsóbb (!) is lehet, bár ebbe az állításba lehet hogy bele van kalkulálva a németországi állami támogatás. Nálunk nagyságrendileg milyen árkülönbséggel lehet számolni?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  10. A hosszú küszöb alátámasztására tökéletes megoldás a purenit felhasználása, mellyel megfelelő csomóponti tervezéssel minimális (0,04-0,01 W/(mK)) vonalmenti hőhíddal megoldható e részlet.
    A bejárati ajtók valóban igen drágák. Azonban hamarosan megjelennek ennél jóval olcsóbb, ugyanakkor azonos minőségű illetve fizikai paraméterű bejárati ajtók passzívházakhoz. A nyílászárók U=0,8W/(m2K) csak ajánlott érték, betartása nem kötelező, de javasolt. Zárt szélfogó esetén elképzelhetőnek tartom egy picit gyengébb hőszigetelésű ajtó beépítését.
    Itthon a passzívházak bekerülési költségei még a kevés megépült projekt miatt nehezen becsülhető. Max. 20-25%-os felárat mondok én. Azonban megfelelő építészeti tervezéssel ez még bőven csökkenthető.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Balázs,
    az előző válaszában írt 0,8-as U-érték tetőtéri ablakoknál is elérhető?
    A bejárati ajtókra vonatkozóan a "valóban igen drágák" mit jelent? Az előző kérdező 800eFt-ot mondott, ez mennyire reális? Az Ön által említett új technológiának mi a lényege, mikorra várhatóak ilyen (olcsóbb, de ugyanolyan jó minőségű) ajtók Magyarországon?
    Köszönettel, S.Csaba

    VálaszTörlés
  12. Szia,
    Legális kölcsönt keres?
    Megtagadták a bankjai?
    Ilyen vagy olyan okból pénzre van szüksége.
    Őszinte vagy és őszinte
    Hitelre van szüksége adósságai, számlái, ill
    projektet végrehajtani?
    Mindig van lehetőséged.
    Ami még aggasztóbb, 5000 eurótól kínálunk hiteleket,
    gyors és megbízható, évi 3%-os kamattal. Mi vagyunk
    megbízható
    Ha felkeltettük érdeklődését, ne habozzon közvetlenül kapcsolatba lépni velünk.
    mail: marcdupon18@gmail.com

    VálaszTörlés

A megjegyzésekbe bárki írhat, azonban a közerkölcsöt és mások személyes jogait sértő hozzászólásokat töröljük.
A saját névvel vállalt megjegyzéseket előnyben részesítjük, az anonim kérdezőknek nem garantáljuk a válaszadást, visszajelzést.