2010. április 27., kedd

A VI. Nemzetközi Passzívháznapok tapasztalatai

Korábban hírt adtam a VI. Nemzetközi Passzívháznapokról. Most találtam egy alapos és szakszerű beszámolót az eseményről, amely számos meglepő tanulsággal szolgál. Bár a részletesen bemutatott 3 épület közül egyik sem készháztechnológiával készült, amely közismerten kiváló és gyors megoldás újépítésű passzívház kivitelezésére, a leírt tapasztalatok mindenképpen tanulságosak.

Részletek a beszámolóból:
"Lelkes építtetőnk január közepén felkereste befejezés előtt álló házát, és belépve párás, nehéz levegő fogadta. A szellőztető rendszer akkor még nem volt beüzemelve, de sebaj, gondolta kiszellőztet. Gondosan kitárta az összes ablakot, és legalább 20 percen keresztül szellőztetett, miközben odakint -12 C-t mutatott a hőmérő. Az ablakokat becsukva, még egy kis ideig elidőzött az épületben, ellenőrizte a festők munkáját, tervezgette a szellőztető berendezés elhelyezését. Meglepetés akkor érte, amikor dolga végeztével a bejárati ajtón nem tudott kimenni. Nyitotta volna a drága bejárati ajtót, de az nem engedett."

"Mivel Budapest messze van, úgy döntöttek az építtetők, bezárják a házat, és csak „jövőre” folytatják, addigra csak megérkeznek az üzletekbe a hiányzó alkatrészek. Pontosabban nem a leállással kapcsolatosan kezdtek aggódni, hanem a decemberi hideg miatt. Elmondásuk szerint -20 C-ot mértek december közepén egy friss hajnalon a kertben elhelyezett hőmérővel. Az épület azonban jól vizsgázott. A farkasordító hidegről belépve +10 Co fogadta a háziakat anélkül, hogy bármilyen fűtőberendezés működött volna az épületben. Mi is történt valójában?"

A fenti idézet is sejteti, de egyéb részleteket is megtudhatunk arról, hogy mi történik egy passzívháznál, ha minden energiaszolgáltató elzárja a csapokat...


Szerző: Benécs József



Forrás: A cikk jelenleg a koos.hu oldalon olvasható, eredetileg a Szakinfo Építészet-ben jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekbe bárki írhat, azonban a közerkölcsöt és mások személyes jogait sértő hozzászólásokat töröljük.
A saját névvel vállalt megjegyzéseket előnyben részesítjük, az anonim kérdezőknek nem garantáljuk a válaszadást, visszajelzést.