2009. augusztus 28., péntek

Legkésőbb augusztus 31-ig lehet beadni a NEP-2009 pályázatokat

Forrás: Zöldtech.hu

A Nemzeti Energiatakarékossági Programban idén négy területen kapható támogatás: (1) nyílászárók cseréje vagy utólagos hőszigetelése, (2) fűtés és használati melegvíz-ellátás korszerűsítése, (3) lakóépületek utólagos hőszigetelése, (4) megújuló energia felhasználása.

2009. augusztus 31-ig lehet postára adni a pályázatokat

A források kimerülése miatt már csak 2009. augusztus 31-ig lehet pályázni az idei Nemzeti Energiatakarékossági Program kiírásaira - jelentette be augusztus 27-én, csütörtökön a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

A minisztérium közleményében kiemelte: 2009. augusztus 27-ig összesen 3.077 pályázat érkezett az Energiaközpont Nonprofit Kft. címére, míg a pályázatokban igényelt támogatási összeg eddig összesen 1,535 milliárd forint volt. A pályázatok feldolgozása folyamatos, az eddigi adatok alapján a kizárási arány 16,2 százalékos. (MTI)

A pályázatról

A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) a lakosság energiahatékonysági beruházásait ösztönzi, nyílászárók cseréjéhez vagy hőszigeteléséhez, fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítéshez, lakások hőszigeteléséhez, valamint a megújuló energiafelhasználáshoz kínál összesen 1,5 milliárd forint értékben vissza nem térítendő támogatást.

Az érdeklődők a "Sikeres Magyarország" hitelrendszer keretében további 15,1 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre is pályázhatnak. A pályázat kiírója a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM), közreműködő szervezete az Energia Központ Nonprofit Kft.

A KHEM közleményében rámutat: a korábbi évek tapasztalatai alapján módosították a pályázati kiírásokat az egyszerűbb, az igényekhez jobban alkalmazkodó, az energiatakarékossági célokat hatékonyabban szolgáló rendszer érdekében. (MTI)

Az Energia Központ honlapján közzétett pályázati kiírás szerint idén négy témakörben lehet pályázatot beadni:

NEP-2009-1 - Nyílászárók cseréjét, illetve utólagos hőszigetelését támogató pályázat

NEP-2009-1 kódszámmal jelenik meg az 1994-ben vagy 1994 előtt épült lakások nyílászáró cserére, illetve utólagos hőszigetelésére vonatkozó pályázat, amelyre az iparosított technológiával épült lakások tulajdonosai egyénileg is pályázhatnak. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 30%-a, lakásonként maximum 555 ezer forint.

A pályázó az állami támogatás mellett a költségek további részét kedvezményes hitelből is fedezheti, amelynek mértéke nem haladhatja meg a beruházási összköltség 70%-át. A hitel és a támogatás együttes összege lakásonként legfeljebb 1,850 millió forint. Lehetőség van arra is, hogy a pályázó a beruházást teljes egészében hitelből finanszírozza, melynek maximális összege 1,850 millió forint lakásonként.

NEP-2009-2 - Fűtés és használati melegvíz-ellátás korszerűsítését támogató pályázat

NEP-2009-2 kódszámmal jelenik meg a fűtés (pl.: kazáncsere) és melegvíz-ellátás korszerűsítésére irányuló pályázat. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 30%-a, lakásonként maximum 630 ezer forint.

A pályázó az állami támogatás mellett a költségek további részét kedvezményes hitelből is fedezheti, amelynek mértéke nem haladhatja meg a beruházási összköltség 70%-át. A hitel és a támogatás együttes összege lakásonként legfeljebb 2,1 millió forint. Lehetőség nyílik arra is, hogy a pályázó a beruházást teljes egészében hitelből finanszírozza, melynek maximális összege 2,1 millió forint lakásonként.

A pályázók köre és a letölthető kapcsolódó anyagok itt találhatók >

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekbe bárki írhat, azonban a közerkölcsöt és mások személyes jogait sértő hozzászólásokat töröljük.
A saját névvel vállalt megjegyzéseket előnyben részesítjük, az anonim kérdezőknek nem garantáljuk a válaszadást, visszajelzést.