2010. május 27., csütörtök

Kibírják a készházak az árvizet? Megkérdeztük a szakembert

Kétségtelen, hogy a legtöbb lakóházat nem vízben állásra tervezik, mindenesetre igénye az építtetőknek, hogy egy vihar, vagy a nappaliban hullámzó méteres víztömeg ne döntse romba egyetlen jelentős vagyontárgyukat. Kérdés, hogy a könnyűszerkezetes épületek mennyire viselik a természeti katasztrófákat. Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezetépítő Szakmai Tagozat elnöke válaszol kérdésünkre.(Fotó: metrom.hu)

A szakember elmondta, hogy Bőny településen van víz áztatta könnyűszerkezetes ház, amit ÉME nélkül építettek, nagyon kezdetleges, így elég olcsó technológiával. Még ezt a jogszabályoknak nem megfelelő épületet sem kell lebontani, csak a vázszerkezetet kell kb 1 m. magassági újra burkolni.
A vázszerkezetből megfelelő szárítás esetén a sejtmagból is eltávozik a víz. Például a fűrészárut is a szabadban tárolják, és nem károsodik. Amikor a váz kiszárad, újra kell burkolni, új hőszigetelést kell beletenni, és használható az épület.

A malterkötésű téglafalnál, ha a malter kiázik, akkor megroggyan az épület, amit nem lehet helyreállítani. A vályogházaknak és a szárított, nem égetett téglafalaknak ez a hátránya: ázás esetén megszűnik a tartóképességük.


Teljes cikk itt olvasható >

Forrás: ingatlanmagazin.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekbe bárki írhat, azonban a közerkölcsöt és mások személyes jogait sértő hozzászólásokat töröljük.
A saját névvel vállalt megjegyzéseket előnyben részesítjük, az anonim kérdezőknek nem garantáljuk a válaszadást, visszajelzést.