2010. június 17., csütörtök

Hol vagytok házépítők? Szükség van rátok! ...és másokra is... (Felhívás!)

Fotó: katasztrofavedelem.hu


Az építőipar a legkockázatosabb iparág és ezen belül a lakó- és nem lakóépület építése a leginkább érintett tevékenység a fizetésképtelenségi eljárásokban - olvasható a Haszon Magazin legfrissebb számában az első negyedéves statisztikai jelentések szerint. Ez egy lesújtó hír. A fenti kép nem igényel magyarázatot. Ez katasztrófális hír. 

Építőipar: elázva...
A válság amúgy is erősen meggyengített állapotban érte az ágazatot, és szinte kegyelemdöfést adott az iparágnak. A népszerű "szoc.pol"-t követően, a támogatott hitelek és az adókedvezmények is megszüntek, a hitelek feltételei egyre szigorúbbak, az emberek lassan az utolsó tartalékaikat is felélik. Szinte csoda, ha manapság valaki házépítésbe fog. ...És az is kisebb csoda, ha ezt az időszakot a kivitelező vállalkozások túlélik valahogy. Közvetlen tapasztalatom, hogy egyre több az inaktív, megszünt honlap az ágazatban. Nincs nap, hogy a Lap.hu linkellenőre ne jelezne felfüggesztett linket. ...És a körbetartozásról még nem is beszéltünk. Már sajnos a legjobb ügyfeleim körében is egyre több a késedelmes fizető, khmm..., rosszabbra már nem is merek gondolni.

Pedig van reménysugár! 
Minden rosszban van valami jó. Nálunk ritkán vannak földrengések, hurrikánok, viszont esőből kijut nekünk is, dőlnek össze a régi házak a sok víztől. Hány olyan lehet, amelyik ugyan nem dőlt még össze, de gyakorlatilag lakhatatlanná vált. Ezeket mind újra kell építeni.

Tessék nagyot gondolni!
Árgús szemekkel figyelem a piacot, vajon ki, mikor, milyen akcióval lép elő, de semmit nam tapasztalok. Lehetne látványos PR kampányokat csinálni, kedvezményeket felajánlani, olyat, hogy akár a médiának is érdekes legyen. Vegyünk példát: a média is hírül adta, hogy a Kürt Zrt. ingyenesen menti az árvízkárosultak számítógépes adatait. Egy korábbi árvíz alkalmával az Aegon Biztosító vezérigazgatója egy húszezresekkel telirakott bőrönddel felkereste a pórul járt lakókat, és akinek élő aegonos biztosítása volt és a kötvényt fel tudta mutatni, annak ott helyben kifizettek egy tekintélyes összeget. Megérte a Kürtnek és az Aegonnak ez az akció? Minden bizonnyal. Híre ment ezeknak az akcióknak? De még mennyire!

Hol vagytok házépítők? Szükség van rátok! 
Hahó, készházépítők, rátok különösen. Kellenek a gyorsan, jó minőségben felépíthető házak. De először a fantáziátokra van szükség, meg talán egy kis összefogásra. Tudjuk, hogy vannak, akik nagyban forgalmazzák a fát, vannak, akik kedvezően tudnak gyártani falakat és rengeteg kivitelező áll tétlenül, munka nélkül, főleg vidéken. Biztos vannak készen alkalmas tervek a tervezők fiókjaiban, amelyeket az önkormányzatok gyorsított ügymenettel tudnának engedélyezni. (Apropo: a minősített, ÉMI engedélyes készházakat már most sokkal gyorsabban bírálják el, elvileg...!) A katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint "ma reggelig 52 településen összesen 351 épület, ebből BAZ megyében 295 épület dőlt össze". Könnyen lehet, hogy ez a szám akár többszöröződik. Hány kivitelező tenné össze a két kezét, ha 2-4 házat még az idén felépíthetne...? Ha a sok száz felépítésre váró házból csak 100 db lenne készház, az is 25-50 kivitelező cégnek adna minimum azonnali munkát, pár gyártónak meg esélyt a túlélésre.

Nagyon utópisztikus gondolat? Ugyan már! 
Hol híres magyar leleményesség? Folytatom... Ha bankár lennék, és a válságban is extra profitot termelnék (meg időnként állami támogatást kapnék), megkockáztatnék egy kedvezőbb hitelfelvételi konstrukciót, amihez akár állami kezesség is társulhatna. A biztosítok is nyílvánvalóan kiveszik a részüket, hisz ezért vannak. Akinek tehát fizet a biztosítója, annak még könnyebb lenne a forrásokat előteremteni. Az ország kevésbé eláztatott területein folyamatosak a gyűjtések, több privát kezdeményezésről tudok személyesen csak itt Budaörsön. Gyűlnek a pénzek és az adományok. Másfél hete vasárnap a katolikus egyház országos gyűjtést szervezett, és más egyházak is hasonlóan cselekszenek. Őszintén szólva, felemelő ez az össznépi összefogás. Most láttam az újságos standon a legfrissebb hazai milliárdosok listáját. Díszes társaság. Nem adtam össze a vagyonukat, de ha mondjuk mindegyik kicsit lecsípne a feleslegéből (tisztelet a kivételeknek, mert biztos van közöttük ilyen is), akkor pár száz millió tőlük is leeshetne.

Mennyi pénz is kell 100 ház felépítéséhez? 
Vegyünk 20M Ft-ot házanként, az a 100 ház esetén csak 2 milliárd Ft. Arra tippelek, hogy ennek a többszöröse is összegyűlik. Természetesen ne feledjük, hogy friss kormányunk is segítséget ígért.

Lehetséges tehát kilábalni az építőiparnak a válságból?
Igen lehetséges. Bár most csak a készházépítők szempontjából írtam ezt a kis szösszenetet, ott van még legalább 200-300... ház, hogy a téglások se unatkozzanak.

Kimerítettük a lehetséges forrásokat, rejtett tartalékokat?
Nem, egyáltalán nem. Magam részéről két gyors lépést tervezek:
Egyrészt hamarosan felhívással fordulok a hazai marketing szektor jeles képviselőihez, hogy kiváló szolgáltatásaikból, termékeikből, infóanyagaikból, médiafelületeikből biztosítsanak díjmentesen, és/vagy extrém kedvező feltételekkel lehetőséget az építőipar szereplői részére, hogy minél nagyobb publicitást, plusz tudást és korszerű marketingeszközöket, megoldásokat kaphassanak nélkülözhetetlen munkájukhoz, talponmaradásukhoz. Olyanokat, amelyeket egyébként most nem engedhetnének meg maguknak megvásárolni piaci áron. Másrészt e blog felületén ingyenes bemutatkozási lehetőséget biztosítok a készházépítők, gyártók részére. Semmi más teendője nincs annak, aki élni kíván az általam felkínált lehetőséggel, mint írni egy emailt erre a címre. A benne foglaltak - némi kontroll után - azonnal megjelennek a Készház Fórum posterous oldalán, amely egy nyílt blog. Ezt követően egy kattintással ide is átrepítem a tartalmat. Lehet szöveg, kép, videó, ahogy tetszik.

Bríking! Most érkezett a twitteren... (Forrás: royalmagazin.hu)
Felsőzsolca az árvíz után 10 nappal:
"„ Egy élet munkája úszott el a szemünk előtt…” A 2200 felsőzsolcai házból 160 mára összedőlt, és 1800 ingatlan olyan, amely valamilyen sérülést szenvedett a víztől. Az önkormányzati ingatlanokban keletkezett kár 1,2 milliárd forint. Máig,- mondja Fehér Attila polgármester – mert ezekben még nincs benne, és nem is lehet felmérni most, az utakban, kertekben, szenvedett kárt. Ezek csupán a puszta számok." Teljes cikk >
....tehát van tennivaló, bőven. Ezeknek az embereknek fedél kell a fejük fölé. Házakra, sok házra van most szükség. Gyorsan. Készházasok munkára fel! Talán nem véletlen, hogy az esőt "égi áldásnak" is nevezik...
Azért a jóból is megárt a sok...

Lelkes hozzászólók, támogatók, ellenzők: billentyűre fel! Itt az alkalom...:)

---------------------
Kapcsolódó cikkek:
Megszólalnak a szakmai szervezetek > (epitesimegoldasok.hu)
Jelentés a pokol tornácáról, Felsőzsolcáról >
Deutsch: Több milliárd forintnyi árvízi segélyt kaphatunk az EU-tól >

1 megjegyzés:

  1. Jól hangzik amit írtál, jó a hozzáállásod, mégis azt kell hogy írjam ez csak a jéghegy csúcsa.

    Érdemes átgondolni miből mi lesz, íme néhány kérdés ami megfogalmazódott bennem:
    1.-Ahhoz hogy az ember belefogjon élete vállalkozásába, milyen feltételek szükségesek?
    2.-Egy átlag magyar embernek milyen lehetősége van?
    3.-Milyen segítségre számíthat célja megvalósításában?

    Fiatalemberként az a véleményem a témáról, hogy a házépítést leginkább azok "vállalják be" akik tudják magukról hogy képesek a hiteleket hosszútávon úgy fizetni, hogy közben ne menjenek tönkre sem egészségileg, sem anyagilag, sőt produktív életet éljenek. Egy 15-20 éves hitelt nem gondolhat át elégszer az ember.
    Nem sokat tudok arról hogyan oldják meg a lakáskérdést napjainkban, de szégyen nélkül írhatom, sokan sehogy. Albérlet, szülők lakása/otthona.
    Régen hogy csinálták?
    Mit tanulhatunk őseinktől ezen a téren?

    (Köszi az írásod gondolatébresztő volt)

    VálaszTörlés

A megjegyzésekbe bárki írhat, azonban a közerkölcsöt és mások személyes jogait sértő hozzászólásokat töröljük.
A saját névvel vállalt megjegyzéseket előnyben részesítjük, az anonim kérdezőknek nem garantáljuk a válaszadást, visszajelzést.