2012. október 1., hétfő

Körkép az európai készházgyártásról (2012.)


Az elmúlt héten tartotta az Európai Készházgyártók Szövetsége (EFV) Bécsben az ezévi konferenciáját. Az elmúlt évben Sopron adott otthont a konferenciának. Fazekas Péter, mivel abbahagyta készházas tevékenységét, így a négyfős elnökségben elfoglalt helyéről lemondott, amit valószínű, hogy egy német mérnök, műszaki képzettségű ember fog betölteni.


Forrás: keszhaz.grandacs.hu
  
A tagországok beszámolóiból az tűnt ki, hogy Magyarország és a Bulgária kivételével, mindenhol fejlődés van, a megrendelések számának növekedése indult el. Ez Németországban kiemelkedő, ahol ez már hetedik negyedéve folyamatosan nő. A legnagyobb darabszám 2004-ben volt amikor 234 000 lakás épült. A legrosszabb 2009 amikor 84 000 volt ez a szám. 2011-ben 96 000 épült. Ebben az évben 120 000 várható. A favázas  készházakból  2011-ben 14 500 épült, 2012-ben ez több lesz mint 16 000 Ausztriában
 Ausztriában nem csak a darabszám, hanem a házak értéke is nő. Különösen érdekes míg korábban a félkész, vagy félkész plusz épületgépész készültség volt a jellemző, most 6%-al megnőtt a kulcsrakész kivitelű megrendelés. Ausztriában a készházak 2.7%-al nőttek 2011-ben, 2012-ben ez hasonló mértékű lesz. A megrendelések értéke 6.27%-al nőtt. Az összes készházak aránya 38%, ezen belül a tisztán favázas épületek
31%.  50 %-al csökkent a passzívházak megrendelése, ugyanis a megrendelők a 0 energiás épületet, vagy a plusz energiás épületet részesítik előnyben, a passzívházakkal szemben.  

A másik nagy növekedés Olaszországban figyelhető meg, itt az elmúlt évhez képest több mint  8%-al bővült a megrendelések száma. A Szövetségük is  megerősödött, igaz a tagok többséeg az Osztrák és Német cégek olasz leányvállalataiból áll. (Wolf, Hartl, Haas, stb.)

Mi és a bolgárok számoltunk be további jelentős megrendelés csökkenésről. Korábban jó volt beszámolni sikereinkről, amiért gratuláltak, most pedig sajnáltak, hogy mi lesz velünk, mi lesz a munkanélküli vállalatokkal! 2008-ban még 21 MAKÉSZ védjegyes tagunk volt, most tíz, akkor közel 900 családi házat építettünk, most nem fogja elérni a 200 db-t sem! Kérték, hogy akik tönkre mentek, vagy munkát vállalnának jellentkezzenek, megpróbálnak segíteni. Elsősorban kivitelező brigádot, és többségében ácsokat várnának dolgozni, de elképzelhető, hogy egyéb megrendelés, beszállítás is összejöhet!

A konferencia műszaki kérdésekben kiemelt témái voltak a jövőre Unió szerte bevezetésre kerülő új építési termék forgalomba hozatali rendje (CPD), mellyel kapcsolatban a legtöbb ország már megalkotta szabályait. Megváltozik a termékek minősítésének módja. Sajnos a magyar vállalatok, még nincsenek kellően tájékoztatva, hogy milyen konkrét változás lesz.
A másik fontos téma volt, a 2020-ra való felkészülés,a 0 energiás házak bevezetése. Ezzel kapcsolatban minden ország a folyamatos szigorításról, az energia felhasználási mutatók fokozatos csökkentéséről számolt be. Magyarországon egyenlőre maradtunk a 2006-ban meghatározott értékeknél ahol a C kategória a kb.: 160 kWh/nm/év fogyasztást engedélyez. Jellemző, hogy más országokban, ez az érték jóval 100 kWh/nm/év fogyasztás alatt van.  Németország az energia megtakarítás motorja: itt 1980-ban határozták meg először a minimum fogyasztást akkor ez 250 kWh/nm/év volt, 1990-ben megépült az első passzívház, 1998-ban megalkották a 0 energiás házat, 2010-től bevezették a plusz energia ház fogalmát!( Ilyen összehasonlításban akkor mi most 1990-t írunk!)

A technológia fejlődéséről néhány hír. Auszráliában építenek egy 14 emeletes társasházat, fából. A fát Murauból szállítják. Svájcban már több négy és hatszintes társasház épül fából, készült és készül egy százlakásos is. Ugyanilyen készül Ausztriában, és Németországban is. Több más az EFV-hez nem tartozó országban is elszaporodott a fa társasházak építése, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében! Pl.: Norvégia. Várható, hogy a fa ára tovább növekszik! Romániában, az osztrák és német vállalatok, felvásárolták az erdők nagy részét, (a kvótát), így a kivitelezők, tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy Ukrajnából lesznek kénytelenek rönköt venni!

Az Osztrák rendezők az előadásokat ma estig még nem tették hozzáférhetővé, így több korrekt statisztikai adatot, vagy fényképet jelenleg nem tudok megküldeni. Amint letölthetővé válnak, akkor azokat is megküldöm!

üdvözlettel:

Kárpáti József
ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő
Szakmai Tagozat (MAKÉSZ)
elnök
tel.:06 1 201 0333
tel.: +36 30 206 3360
e-mail.:karpati@evosz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzésekbe bárki írhat, azonban a közerkölcsöt és mások személyes jogait sértő hozzászólásokat töröljük.
A saját névvel vállalt megjegyzéseket előnyben részesítjük, az anonim kérdezőknek nem garantáljuk a válaszadást, visszajelzést.